CreditPrime
1.000 - 50.000 MDL Suma
1 - 24 luni Perioada
Cererea se completează în 15 minute
Bani în numerar sau pe card
Contract online 100%

Pentru un împrumut în valoare de 6.000 MDL. Perioada: 30 zile. Suma totală de plată este de 8.502 MDL. DAE Maximă: 507.35%.

Ce este o casă inteligentă?

Smart home

Casele inteligente (cunoscute și ca smart homes) sunt o tendință relativ nouă, aflată în creștere în ultimii ani. Își fac apariția tot mai des atât în conversațiile despre renovări, cât și în cele despre tehnologie. Cu toate acestea, casele inteligente există de mai multă vreme decât ar crede mulți. Un prim semn de dotare a caselor cu electrocasnice inteligente datează încă din 1905, odată cu comercializarea primului aspirator portabil și continuă în prezent cu apariția diferitelor dispozitive inteligente bazate pe internet. Dar ce sunt mai exact casele inteligente? Să aflăm împreună!

Ce este o locuință inteligentă?

Mișcarea atât de populară a caselor inteligente este cunoscută și sub denumirea de automatizare a locuinței. Casele inteligente sunt practic locuințe cu o configurație convenabilă, unde aplicațiile, dispozitivele și aparatele electrocasnice pot fi controlate de la distanță. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a opera o casă inteligentă este un telefon mobil cu conexiune la internet sau un alt tip de dispozitiv conectat la rețea. Dispozitivele și aparatele din casa ta inteligentă sunt interconectate prin internet, permițând controlarea funcțiilor de la distanță. Poți, de exemplu, să reglezi temperatura, luminile sau securitatea de la distanță, cu o simplă atingere pe ecranul telefonului, oriunde te-ai afla.

Cum funcționează casele inteligente?

Conceptul IoT, cunoscut și sub numele de “Internet of Things”, în traducere directă “internetul lucrurilor”, stă în spatele caselor inteligente. Este un sistem de dispozitive și aparate interconectate prin folosirea internetului. Automatizarea IoT se referă la capacitatea de a controla electronic electrocasnicele. După cum am menționat, dispozitivele interconectate ale unei case inteligente pot fi accesate de pe orice tip de dispozitiv inteligent, inclusiv un smartphone, laptop, tabletă sau chiar un smartwatch. Poți controla orice aparat sau dispozitiv conectat la rețeaua de internet, inclusiv frigiderul, televizorul, încuietorile ușilor sau termostatele.

Organizează totul așa cum îți dorești

Un mare avantaj al caselor inteligente este că oferă posibilitatea de a organiza și programa diferite acțiuni. De exemplu, poți seta programul termostatului, astfel în timpul zilei este menținută o temperatură mai joasă, iar înainte de a ajunge de la lucru locuința ta să fie încălzită la temperatura ideală pentru tine. De asemenea, poți programa luminile să se aprindă și stingă la o oră anume, sau poți programa ca ușile să încuie la o oră anume. Ai nenumărate opțiuni când vine vorba de controlul dispozitivelor din casa ta inteligentă. În plus, aceste dispozitive vin cu abilități de autoînvățare și se pot adapta în timp și mai mult programului tău.

Integrarea dispozitivelor inteligente

Există câteva elemente care sunt extrem de importante pentru crearea unei case inteligente:

 • Centrul de comandă a casei inteligente (Smart home hub): este un dispozitiv central care conectează și controlează toate celelalte dispozitive inteligente din casă. De obicei, este un dispozitiv de sine stătător, dar poate fi integrat și într-un difuzor inteligent.
 • Senzori și dispozitive inteligente: acestea includ lucruri precum încuietorile ușilor, prizele, camerele de supravegheat, termostate și sisteme de iluminat inteligente.
 • Sistemul de automatizare: un software și hardware care controlează și automatizează toate dispozitivele din casa ta.
 • Aparate și electrocasnice inteligente: cum ar fi mașina de spălat, cuptorul sau frigiderul.
 • Rețeaua: Trebuie să ai o rețea de internet sigură și fiabilă, deoarece toate dispozitivele trebuie să fie conectate la aceasta astfel încât să poată comunica între ele.

Casa inteligentă DIY

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să se ocupe singuri de instalarea dispozitivelor din moment ce industria produselor pentru casă a devenit mult mai accesibilă oricui este interesat de subiect. De exemplu, mulți oameni au început să-și facă casele mai inteligente folosind hub-uri pentru case inteligente DIY precum Blynk și OpenHAB.

Există specialiști și constructori de case special instruiți în instalarea și funcționarea corectă a dispozitivelor inteligente. Poți oricând apela la un profesionist dacă nu vrei să te aventurezi singur în astfel de instalații.

Costurile configurării unei case inteligente variază, începând de la 500 de lei și până la câteva mii de lei. Depinde de amploarea automatizării locuinței, precum și modul în care alegi să o faci.

În ceea ce privește designul, există multe modele din care să alegi, inclusiv designul mobilierului, electrocasnicelor și a dispozitivelor pentru case inteligente. Nu trebuie să faci compromisuri la stil pentru a avea o casă inteligentă. Mai mult decât atât, pe măsură ce industria caselor inteligente continuă să se dezvolte, diferite dispozitive și produse electrocasnice, precum frigidere sau mașini de spălat, pot fi găsite cu ușurință și la prețuri rezonabile. Același lucru este valabil și pentru alte tipuri de dispozitive inteligente, care devin din ce în ce mai accesibile.

Argumente pro și contra a caselor inteligente

O casă inteligentă poate părea o idee foarte bună, datorită confortului și comodității, dar vare și cu câteva puncte minus. Iată o listă cu câteva dintre avantajele și dezavantajele caselor inteligente.

Pro

 • Sunt convenabile: poți controla totul de pe un singur dispozitiv, inclusiv diverse sisteme de iluminat, de supraveghere, termostate, sau încuietori.
 • Ești întotdeauna informat: poți primi notificări cu privire la orice problemă din casa ta.
 • Sunt mai eficiente din punct de vedere energetic: O casă inteligentă poate reducere semnificativ cheltuielile cu utilitățile. De exemplu, un studiu dedicat termostatelor realizat de NEST arată că o gospodărie de mărime medie poate economisi până la 12% la costurile de încălzire și 15% la răcire prin folosirea unui termostat inteligent.

Contra

 • Preocupări de securitate și probleme tehnice, atât pentru producători, cât și pentru utilizatori: De exemplu, există riscul ca hackerii sofisticați să obțină acces la dispozitivele cu acces la internet ale unei case inteligente. Pentru a contracara astfel de riscuri, experții recomandă utilizarea parolelor puternice, criptarea atunci când este disponibilă și conectarea la rețea numai a dispozitivelor de încredere.
 • Costuri mari de instalare, mai ales atunci când sunt angajate firmele specializate.
 • Frica de necunoscut: Curba de învățare a utilizării funcțiilor și dispozitivelor inteligente poate fi abruptă. Trebuie să iei în considerare această perioadă de tranziție de la sistemele vechi la cele noi.

Putem spune cu certitudine că avantajele predomină în acest caz. Dacă vrei și tu să transformi locuința ta în una inteligentă, începe prin a căuta informații online. Videoclipurile de pe YouTube pot fi o sursă excelentă de informații. Nu uita nici de forumuri și bloguri, precum acesta. Dacă finanțele sunt ceea ce te împiedică în a avea o casă inteligentă, nu uita că ai opțiunea de a implementa dispozitivele inteligente treptat și poți economisi mulți bani dacă faci lucrurile singur. Alternativ, poți opta pentru finanțare externă, cum ar fi un împrumut de consum. O locuință inteligentă și eficientă te poate ajuta să economisești bani în fiecare lună prin reducerea costurilor la căldură sau electricitate, astfel că investiția este una care în timp o să merite. Află mai multe despre tipurile de instituții financiare și împrumuturi aici.

Scris de:
Emil Kjær

Emil Kjær

Emil își folosește expertiza pentru a face diferența în sectorul financiar. A studiat la Universitatea din Danemarca de Sud și este director general la Intelligent Banker din 2013, unde a ajutat peste 500.000 de utilizatori din întreaga lume cu nevoile lor financiare.

Articole similare

5 sfaturi practice pentru a economisi în viața de zi cu zi
Este nevoie de surprinzător de puțin pentru a economisi bani în viața de zi cu zi și pentru a avea m...
Tags: economisește bani, sfaturi pentru a economisi, economii
Citește mai mult
Împrumuturi urgente pentru cheltuieli neașteptate
Cu toții cunoaștem acest scenariu - facturi medicale neașteptate, reparații auto, renovarea locuințe...
Tags: Credite, Cheltuieli, COVID19
Citește mai mult
5 afaceri pe care le puteți începe acum cu mai puțin de 5000€
Pandemia coronavirus a adus multe schimbări, la nivel personal și la nivel de societate. Mulți dintr...
Tags: Idei de afaceri, Coronavirus, Marketing, Consultanță, Creator Conținut, Podcast, Sursă de venit
Citește mai mult
info@moneezy.com
Intelligent Banker ApS - Brandts Passage 29, 2 - 5000 Odense C - VAT: DK32260055
Copyright © 2023 Moneezy - All Rights Reserved