Met een creditcard je altijd en overal toegang tot extra geld! Samen vinden we een creditkaart die precies bij jouw situatie past.
Je weet waarschijnlijk al wat een creditkaart is, of hebt in elk geval een goed idee. Maar past deze bij jouw huidige financiële situatie? Om daar achter te komen kijken we naar het verschil tussen een creditkaart en een normale betaalkaart zoals wij die kennen.
Bij een creditkaart gebruik je een betaalkaart, maar in tegenstelling tot onze normale pinkaart wordt het geld niet gelijk van onze rekening afgeschreven. De instanatie die de creditkaart uitgeeft schiet dus (voor een korte periode) het geld voor.
Je kunt op verschillende plekken een creditkaart krijgen, dat hoeft niet alleen bij een bank. Er zijn bijvoorbeeld
Luchtvaartmaatschappijen, creditbureaus en nog veel meer waar je een creditkaart kunt krijgen. Maar niet elke creditkaart is hetzelfde, daarom is het belangrijk altijd de kleine lettertjes goed door te lezen.
Het grote verschil tussen een bankpas en een creditkaart hebben we al aangegeven. Bij een betaalpas kun je enkel uitgeven wat je op dat moment op jouw rekening hebt staan. Heb je 500 euro op jouw rekening maar wil je een nieuwe televisie kopen van 600 euro, dan gaat dat met een bankpas niet lukken. Reken je echter af met een creditkaart, dan is deze aankoop geen probleem. Je krijgt dus krediet van de uitgever van de kaart. Feitelijk is het dus een soort lening.
Sommige mensen vinden het prettig om bijvoorbeeld hun dagelijks aankopen in één keer af te kunnen betalen of wanneer ze net even krap zitten. Daarnaast is een creditkaart ook nog een uitstekende optie wanneer je op reis bent. Dan hoef je verder geen geld mee te nemen en kun je ervoor zorgen dat je altijd en overal gelijk kunt betalen. Dat is wel zo prettig, en ook wel zo veilig.
Daarnaast zijn er een flink aantal creditkaart opties waar je ook nog eens flink wat spaarpunten kunt verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld gratis reizen of punten verzamelen voor een gratis dagje uit. Dat maakt het gebruik van een dergelijke kaart weer een stukje interessanter.
Als je een creditkaart gaat aanvragen dan betekent dat niet gelijk dat je er ook echt een krijgt. Als je een toekomstig creditcardhouder wil zijn dan zul je zeker aan een aantal eisen moeten voldoen. Bijvoorbeeld:
Een BKR toetsing betekent dat er gegevens worden opgevraagd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hier worden alle leningen in Nederland beheert. Voordat je dus een creditkaart kunt krijgen moet je eerst door de BKR als kredietwaardig worden gezien. Als je bijvoorbeeld al een flink aantal open leningen hebt dan is de kans klein dat je echt een creditkaart krijgt. Vaak hoor je al binnen een paar dagen of je een creditkaart krijgt of niet.
Er zijn een flink aantal manieren om de beste optie voor jouw specifieke situatie te vinden. We geven je een aantal factoren om naar te kijken. Als je deze allemaal doorloopt dan weet je zeker dat je de juiste optie hebt die aansluit bij jouw wensen en bij jouw mogelijkheden.
Ga je de kaart vooral gebruiken voor incidentele uitgaven of ga je echt veel betalingen doen op jouw creditkaart? In dat gevoel moet je er voor zorgen dat je redelijk veel krediet hebt, anders ben je nogal snel klaar met de kaart. Ga eerst na waarvoor je een kaart wil gaan gebruiken voordat je weet wat voor jou de beste kaart is. Wil je bijvoorbeeld enkel een creditkaart hebben voor financiële noodgevallen? Zorg er dan voor dat je jaarlijks weinig betaald en dat de rente laag is.
Misschien kun je een creditkaart krijgen van jouw favoriete winkel, dan kun je korting krijgen of een bepaalde waarde opbouwen die je later weer uit kunt geven in de winkel. Hier kom he zelf achter door goed te vergelijken wat voor een verschillende opties er zijn met betrekking tot de kaarten.
Een creditkaart is leuk, maar je moet goed weten wat je er mee wil doen. Ga je het bijvoorbeeld elke maand afbetalen of kies je ervoor om het toch wat langer te laten staan? In dat laatste geval wil je een zo laag mogelijke rente, anders betaal je ineens tientallen procenten meer voor jouw gekochte producten – dat zou jammer zijn.
Als je meerdere kaarten hebt of wilt dan is het verstandig om eens goed te vergelijken en kijken wat er mogelijk is. Je wil uiteindelijk geen financiële problemen door het gebruik van een creditkaart. Vergelijk de kaarten met elkaar en je weet uiteindelijk zeker dat je de juiste beslissing maakt. Misschien is het verstandig om het volledige limiet op beide kaarten dan iets lager te maken zodat je zeker weet dat er geen problemen zijn met het maandelijks afbetaling van jouw openstaande saldo.
Wil je echt zeker weten dat je de beste kaart krijgt die voor jouw financiële situatie de juiste oplossing biedt? Dan vergelijk je de verschillende opties die je momenteel hebt op Moneezy.com. We zorgen ervoor dat je snel en gemakkelijk kunt vergelijken, en hierdoor maak je een verstandige, goed geïnformeerde keuze.
Daarnaast raden we ook altijd aan om de volledige voorwaarden op de website van de uitgever van de kaart door te lezen. Natuurlijk geven we een kort overzicht van de algemene voorwaarden en geven we door als ons iets opvalt (zowel positief als negatief) maar uiteindelijk is het belangrijk om voor jou eigen situatie de voorwaarden goed door te lezen. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk nergens intuint en geen kaart neemt die je niet kunt betalen.
Emil gebruikt zijn expertise om een verschil te maken in de financiële sector. Hij studeerde aan de University of Southern Denmark (SDU) en is sinds 2013 algemeen manager bij Intelligent Banker, waar hij meer dan 500.000 gebruikers van over de hele wereld heeft geholpen met hun financiële behoeften.